10 beneficii ale practicii de yoga

Pentru cei care practică yoga frecvent, beneficiile practicii nu mai sunt un secret. Fie că ești tânăr sau bătrân, flexibil sau nu, yoga te ajută să te reconectezi cu ține însuți și să scoți la suprafață toate acele atribute dumnezeiești, precum dragostea, răbdarea, perseverența, claritatea mentală și empatia.

Yoga nu este despre posturi complicate, yoga este despre conștientizare de sine.

În Nirvana Yoga avem 2 lucruri foarte importante pe care le împărtășim cu studenții noștri:

 1. Îi învățăm să aducă mintea în interiorul corpului. Să fie atenți la gânduri, la senzațiile din corp și la starea emoțională. Pe tot parcursul sesiunii de yoga. Această tehnică îi ajută să se destreseze, să rămână în momentul prezent și să devină conștienți de universul interior.
 2. Îi învățăm să fie atenți la respirație. De multe ori respirăm superficial, pe gură, acest lucru rezultând într-o lipsa de conștientizare de sine. Prin respirația pe nas se susține procesul de cunoaștere de sine.

Cercetătorii de la Harvard au scris o carte despre impactul pozitiv pe care yoga îl are asupra stilului de viață, axându-se în mare parte pe beneficiile fizice și mentale.

Ei notează că în ultimii 4 ani numărul de persoane care practică yoga în America aproape s-a dublat, de la 20.4 milioane în 2012 până la 36 de milioane în 2016.

Odată cu cererea mai mare pentru yoga, s-au înmulțit și cercetările făcute în acest domeniu, cu peste 300 de jurnale de cercetare emise de peste 23 de țări, începând cu anii ’70.

Modul de cercetare la mai mult de jumătate din aceste studii a fost făcut prin analiză de comparație: un grup de oameni care au practicat yoga versus un grup de oameni care nu au practicat yoga.

Bolile pe care au fost aplicate studiile au fost în general cele legate de stres, anxietate, depresie, astm, cancer și diabet de tip II.

Feedback-ul grupului care a făcut yoga a prezentat îmbunătățiri în majoritatea markerilor măsurați, însă grupurile au fost în general limitate la 100 de oameni.

Oamenii au prezentat nivele mai scăzute de stres, reglarea sistemului hormonal, scăderea rezistenței la insulină, pozitivizare mentală și un tonus îmbunătățit după 1, 2 sau 3 luni de practică de yoga.

Sunt necesare mai multe studii în acest domeniu, care să includă nu doar un număr mai mare de oameni, dar și un spectru mai larg de practici care să vină susținute și de o filozofie specifică.

Din experiența acumulată de-a lungul celor 4 ani de când funcționăm ca Studio de yoga în București, am observat multiplele beneficii pe care studenții noștri le-au câștigat prin participarea la:

10 beneficii ale practicii de yoga susținute:

 1. Practica de yoga te ajută să te destresezi și să te relaxezi. Peste 80% dintre oamenii care practică yoga vorbesc despre efectul ei puternic destresant.

Prin practica unui curs pentru începători de 5 zile consecutive, se obțin rezultate vizibile în ceea ce privește relaxarea musculaturii spatelui, detensionarea și tonifierea tuturor grupelor de mușchi din corp. Cel mai important rezultat are de-a face cu liniștea interioară și detașarea mentală față de ceea ce sunt percepute ca fiind probleme.

 1. Yoga revitalizează mintea și corpul. Exercițiile din Nirvana Yoga au un algoritm de stimulare și relaxare care ajută la eliminarea letargiei și a oboselii din minte și corp.
 2. Te ajută să îți ridici nivelul de conștiință. Să devii conștient de corpul tău, de mintea ta și să reușești să faci alegeri pozitive de fiecare dată.
 3. Yoga te ajută dacă ești deja sănătos. Te ajută să devii mai eficient, să îți crești anduranța și să faci alegeri sănătoase în toate domeniile din viață ta.
 4. Yoga te încurajează să ai un stil de viață sănătos. Cercetătorii susțin că yoga îi motivează pe cel puțin 40% dintre practicanți să mănânce mai sănătos. De asemenea, au descoperit că majoritatea oamenilor care practică yoga sunt preocupați și de sănătatea mediului înconjurător, fiind, în general, consumatori mai responsabili.
 5. Practica de yoga îmbunătățește sistemul imunitar. Astfel, reușești fie să nu te mai îmbolnăvești atât de des, sau să te refaci mult mai rapid.
 6. Practica de yoga este recomandată pentru perioada prenatală. La Studioul Nirvana Yoga din București practică pentru gravide este specifică, bazându-se pe exerciții de respirație, posturi de yoga, tehnici de pranayama și meditație.
 7. Yoga îți îmbunătățește starea de spirit. Devii mai binedispus, mai plin de viață și cu o putere de muncă mai mare.
 8. Yoga este benefică pentru oamenii care vor să renunțe sau să reducă consumul de țigări și tutun. Prin faptul că devii conștient de corpul tău și începi să simți senzațiile, nu mai ai aceleași porniri sau pofte că înainte de începutul unei practici de yoga.
 9. Yoga te ajută în managementul anxietății și depresiei. Sunt multe studii care arată o legătură directă între meditație și controlul gândurilor negative. Printr-o practică susținută, multe dintre tratamentele medicamentoase pot fi înlocuite cu sesiuni de meditație zilnică, pentru o minte și un corp sănătoase.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre ce beneficii îți poate aduce un curs de yoga pentru începători, poți suna la Studio Nirvana Yoga, la telefon 0733756897 (Veronica) sau poți trimite e-mail la yogi@nirvanayoga.ro.

admin

Leave a Reply

Next Post

Ce nu stiai despre masinile de spalat Beko

Wed Nov 29 , 2017
Dorinta de a purta mereu haine impecabil de curate, cu un aspect deosebit si mai ales placute la atingere se face neindoilenic resimtita in randul tuturor. Unii chiar fac eforturi in acest sens cautand tot felul de solutii, satisfacandu-si intr-un procent mai mic sau mai mare dorintele. Altii nici nu […]