O curtezana, muza intr-unul dintre cele mai celebre romane de dragoste din toate timpurile

Trecerea anilor nu va lua niciodata nimic din farmecul, valoarea artistica, emotia si trairile fiecarei generatii de cititori atunci cand vorbim despre romane celebre, opere literare de referinta. Este si cazul unui roman de dragoste care a ramas un reper in literatura de profil si care a cunoscut gloria aproape instantaneu dupa publicarea sa, in prima jumatate a secolului XIX si a reusit sa si-o pastreze in continuare.

Este vorba despre cel mai cunoscut roman al lui Alexandre Dumas fiul, respectiv Dama cu camelii, care descrie povestea tumultuoasa si tragica a unei tinere si sarmante femei. Si nu este vorba despre un subiect nascut doar gratie creativitatii, inspiratiei si geniului literar al scriitorului, ci are la baza povestea reala a unei escorte din acea vreme, o curtezana de care Alexandre Dumas fiul a fost indragostit si i-a marcat intr-un mod unic destinul.

Pentru ca iubirea si fascinatia lui pentru aceasta femeie, Marie Duplessis, rapusa de boala la doar 23 de ani, avea sa-l inspire, devenindu-i muza in crearea celui mai valoros roman al sau si care i-a adus o faima incredibila,  propulsandu-l rapid in randul marilor scriitori ai secolului XIX.

Marie, dupa moartea sa tragica, provocata de o boala fara leac pe atunci, tuberculoza, avea sa devina Marguerite Gautier, eroina romanului Dama cu camelii. Cu un destin tragic, Marie isi lua in propriile maini viata la o varsta frageda, la doar 13 ani, incercand diverse meserii care sa-i aduca bruma de bani cu care sa supravietuiasca, pana cand, constientizand ca singurele sale arme sunt frumusetea sa naturala, delicatetea si inteligenta nativa, avea sa le foloseasca din plin pentru a se bucura de avantajele si luxul clasei aristocratice, gratie protectiei si generozitatii unor duci, conti, subjugati de farmecele ei.

Chiar daca povestea sa de iubire cu Alexandre Dumas fiul a durat putin, dupa unii aproape un an, a fost suficient pentru scriitor sa reuseasca sa surprinda in romanul sau trairile profunde pe care le-a avut fata de ea. Dar adevarata si marea iubire a muzei lui Dumas a fost o alta mare personalitate a lumii artistice, respectiv renumitul compozitor si pianist Frantz Liszt, pe care l-a intalnit la scurt timp dupa despartirea de Dumas. Tot eroina din Dama cu camelii sta la baza compunerii celebrei La Traviata de Giuseppe Verdi, aici sub numele de Violetta Valery.

admin

Leave a Reply

Next Post

Din ce se fabrica o husa pentru telefon?

Thu Mar 8 , 2018
Husele au devenit pentru aproape orice utilizator un accesoriu indispensabil pentru aproape toti utilizatorii de telefoane mobile. Rolul huselor a devenit, treptat, nu doar unul de protectie, ci si unul estetic. In consecinta, materialele din care sunt confectionate husele pentru telefonul mobil sunt alese de producatori pentru a raspunde cat […]