O lupta continua si acerba….

…. se desfasoara sub privirile noastre nepasatoare. Mentionez de la inceput apartenenta la unul din grupuri si prin urmare anunt subiectivismul prezent in articol. Eterna lupta dintre ingineri si arhitecti. O lupta seculara a doi copii care se trag din aceeiasi parinti. O lupta dintre real si imaginar, dintre ce se poate si ce zboara. O lupta dintre matematica si arta. O lupta dusa in strada… urmata evident de o impacare in dormitor.

Nu insist asupra insiruirii de evenimente, motive si argumente in favoarea breslei inginerilor proiectanti, insa vreau ca batalia sa continue. Nu am fost niciodata un pacifist. Razboaiele in urma carora toata lumea are de castigat sunt putine, iar asta e unul dintre ele.

Din prima zi cand aceste creaturi mai mult sau creative calca peste pragul facultatii de arhitectura li se insufla artificial un sentiment de superioritate, un cromozom in plus, inca un homo la denumirea speciei noastre in latina. Intamplator am fost alaturi de unii dintre acestia in momentele lor de transformare din om in arhitect. Si mai mult de atat, am impartit aceiasi camera de camin cu doua entitati din aceast regn. Sa fiu mai exact am locuit cu ei si cu machetele lor. A nu se lua in deradere machetele arhitectilor. Au o viata a lor proprie. Daca le ignori ele se vor intinde din ce in ce mai mult prin tot spatiul care li se pune la dispozitie.

What is an arhitect ? Someone who’s not macho enough to become an engineer, nor gay enough to become a designer.

Ok. Recunosc. Au fost cativa care au facut niste lucruri frumoase. Dar aia aveau cohones, frate. Si nu se inspirau din Casa Lux. Visul oricarui inginer caruia nu ii e frica de o provocare este sa lucreze alaturi de un arhitect ca si Norman sau Calatrava. Dar in rest? De ce faceti, oameni buni, lucrari de arta pe care numai voi le intelegeti ? De ce desconsiderati proiectantul, clientul, constructorul si pe ceilalti 99% din populatia globului ? Nu va vad cu nici o stea in frunte. Si da, e nevoie de o grinda acolo… si nu am s-o scot.

Inca un lucru inainte sa plec. Tinand cont ca sunteti cu nasul prin reviste straine si va uitati toata ziua la fotografii din care va inspirati proiectele voastre din Pipera, am o rugaminte. Faceti diferenta, va rog frumos intre o structura dintr-o zona seismica si una unde cutremurul nu-si face simtit prezenta.

P.S. A revenit Shery.

P.S. Da… se poate, dar costa mult mai mult.

admin

Leave a Reply

Next Post

Americanii-s de vina...

Thu Aug 13 , 2015
…pentru ca nazistii nu au castigat razboiul, pentru blugi si bec, pentru paratraznet si pentru mare parte din evolutia stiintei, a tehnologiei si a tot ce ne inconjoara din punct de vedere tehnic. Afirmatia mea e valabila pentru secolul 20 si pentru inceputul nostru de veac. Argumentele ca defapt sunt […]